Nasi Katok Versi Kak Noor

Nasi Katok Versi Kak Noor


Assalamualaikum
Alhamdulillah hari ni kaknoor dan family dah raya untuk kali ke2 dalam bulan syawal ni.
Best jugak sebab semua anak-anak ikut berpuasa jadi hari ni semua pun berhariraya heehe
Menu yang dihidangkan simple dimple je takde ketupat segala
Hanya nasi katok dan sambal 3 jenis pembuka selera.
Nasi katok ada lah nasi putih biasa je, bukan nasi lemak tau!!
DiBrunei nasi katok memang famous dijual hanya nasi dan sambal jugak seketula ayam.
Memang simple sangat tapi kaknoor ni dah ikut selera anak-anak, nak sambal telur puyuh, sorang lagi nak sambal bilis biasa, dan tukang masak pun nak jugak request sambal hijau petai.
Jadinya macam-macam sambal lah, dan boleh pilih yang mana suka.



 Ini adalah sambal petai, sambal telur puyuh dan sambal bilis

Resepi nya semua ikut macam nasi lemak yang biasa kaknoor buat
Cuma nasi je nasi putih biasa no lemak-lemak tau..


 Nasi putih polos ni lebih sihat dari nasi lemak jadi ON saja lah kan


 Ini tempe goreng rangup memang sedap dimakan dengan nasi katok ni


 Ini untuk tukang masak lah, anak-anak tak pandang ni, dah tak puasa lepas geram dengan yang busyuk-busyuk ni sebab kalau makan masa puasa memang bau mulut tak mau hilang haha..


 Sambal telur puyuh mudah di makan sebab kecik kan


 Ayam ni kaknoor perap ayam berempah tapi hanya guna fryer je tak berminyak sangat.
Asalkan masak udah lah kan, anak-anak pun sekarang ni dah pandai tak mau berminyak-minyak jadi nya mudah kerja kaknoor letak je dalam fryer tunggu masak dah siap..


 Sambal bilis pulak fav anak kaknoor yang ke4 tu Madihah, bila nak makan nasi mesti nak cari yang sambal yang merah-merah, jadi sambal ni memang sentiasa ada je dalam frezer bila teringat nak makan, hanya panaskan je..


Jom siapa yang dah beraya 6 hari ni jom singah umah kaknoor kita makan-makan nasi katok ni, semua nya ala nasi lemak hanya nasi je yang nasi air biasa, masih banyak ni kalau ada yang mau heheeeeee jom jamu mata utk orang jauhhh ok..


36 comments:

  1. bestnya dah raya lagi...saya tak abis puasa lagi kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelan2 lah akak kat rumah senang nk puasa lagipun anak2 ikut puasa tk payah masak siang haha

      Delete
  2. oh nasi katok ni seperti nasi lemak lah ya kak noor.Sedapnya berbagai2 jenis sambal...makan ikut pilihan selera masing2.
    maaf kak noor lama tak singgah ,bloglist kak noor hilang kat dashboard saya tu yang tak perasaan kak noor ada share resepi baru.Apa pun selamat hari raya maaf zahir batin kak noor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg nasi biasa saja Saniah
      Cuma lauk nya lauk nasi lemak
      Tkpe Saniah akak pun kdg pun tk terjalqn jugak kt blog Saniah sorry jugak ya

      Delete
  3. oo cam ns lemak la tapi mungkin tak masak dengan santan ye kak noor? yg telur puyuh tuuuu. makkk aiiii. kak noor, cer try tukar makan dengan puyuh goreng garing plakkk. kat kelantan, nasi lemak brung pyuh garing mmg ummpphhh laaa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg teringin sngt nk mkn puyuh goreng faring mek, tpi itulah puyuh susah nk dpt hanya telur je yg banyak di jual disini

      Delete
  4. sedapnya kak nor..ni baru tengok gambar..kalo dedepan mau 2,3x tambah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi best kalau 2,3 kali tmbah maknanya sedaplah tu Zee haha kan

      Delete
  5. ya Allah sedap ni kak noor
    semua lauk pauk pun sedap2 pung
    lapaqqq pulak..ok lah tu nasi katok tu untuk org diet mcm iols haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skrg ni kena kurangkan lemak2 El makan je nasi katok sesuai sngt lah utk yg nk diet tpi takut pulak terlajak makan pulak ni

      Delete
  6. tang sambal petai tu yg tak boleh tahan nengoknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambai petai mmg tkdpt tolak Kam akak ni pantang jumpa petai ni kalau mkn nasik ada petai mmg wajib tambah nasik haha

      Delete
  7. Replies
    1. Sngt sedap Wawa akak dah terbabas banyak tdi

      Delete
  8. Kenapa nama dia nasi katok ye KN? Nak kata nasi tu dikatok katok tak jugakkan....Nasi putih biasa jer pun...

    Hihi...mentang mentanglah mama diaorang chef, request ajelah kerjanya...

    ReplyDelete
  9. Berselera benar hidangan KakNoor. Alhamdulillah dah raya. Mak Long suka sambal petai tu...dah meleleh air lior hahaha... Mak Long beli petai dah beku dari kedai Oriental Store jer dah tak berapa kuat rasanya. Kira ok ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah lupa nk cerita asal usul nasik katok lah pulak hainom, dulu2 penjual nasi ni dtg kerumah rumah sambil ketuk tuk tuk maka jdilah nasi katok hainom
      Mmg nasi biasa saja you know lah kan dulu2 tk bnyk lauk sambal dan ayam je bersama nasik kosong tu

      Delete
    2. Oklah jugak maklong asal ada rasa sikit petai kan, tak smaa lah dhn yg original petai yg sngt kuat bau nya, toilet pun kena letak pewangi tu

      Delete
  10. Semuanya nampak sedap kak noor, Amy paling suka sambal petai hijau tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess Amy lagi pedas lagi best ni kan apa lagi yg busyuk2 mcm ni

      Delete
  11. Nasi putih biasa rupanya...spesel namanaya tuh....nyaman lauk-lauknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg nasi putih biasa saja Ninja lebih sihat ye dak

      Delete
  12. Nur..esok raya kak
    Byknya sambal..ank2 suka masak cam gini
    Unik nama nasinya..pilihan menu mmg terbaik la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah dah raya jugak ke Nur alhmdulillah slmt hariraya ya apa menu hariraya 6 ni Nur

      Delete
  13. Alhamdulillah, saya pun dah habis puasa 6. Tak masak apa pun.
    Hihi, saya dok bayang2 kan camane rupa nasi katok tu semalam bila baca tajuk entri, sbb smlm tak sempat nak bw lagi, Oo...gitew rupanya nasi katok, camane boleh dapat cenggitu ek kaknoor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal nya sbb dulu2 ada yg jual nasi ni dari rumah ke rumah sambil tok tok mengetuk pintu pintu maka jdi lah nasi katok zimah

      Delete
  14. Alhamdulillah, saya pun dah habis puasa 6. Tak masak apa pun.
    Hihi, saya dok bayang2 kan camane rupa nasi katok tu semalam bila baca tajuk entri, sbb smlm tak sempat nak bw lagi, Oo...gitew rupanya nasi katok, camane boleh dapat cenggitu ek kaknoor?

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah dh beraya kaknoor.
    saya, kalau tengok sambal yg merah2 tu tak teruja sangat sebab dah selalu buat
    yang saya teruja tu, tempe goreng ranggup dengan sambal ijo petai

    macam mana ke nak buat sambal ijo tu kaknoor? tengah melambak petai kat rumah saya sekarang ni..
    fav cik abe tuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blend je cili padi hijau + cili besar hijau + bwg merah, putih, pastu tumislah dgn minyak sedikit, masukkan cili blend asam keping garam dan gula, akhir sekali masukkan petai yg dihiris nipis, tkyah lama sngt petai tu nnt lembik biar hijau2 sikit sedapp

      Delete
  16. selamat beraya kak noor n fmaily

    dana mule2 ingat ns katok tu ns impit... kot2 nasi katok... katok kn mcm ketuk hehehe... mana tau kan
    rupenya mcm ns biasa tp ada sambal ye kak.... meriah segala lauk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dana, baca komen2 atas tu baru tau asal usul nasik katok

      Delete
  17. slmt berhari raya kak noor sekeluarga...

    sedapnya menu nasi katok akak... memang berseleralah klu mkn... hehe

    ReplyDelete
  18. Selamat hari raya kak.! Fuhh nasib baik aina da habis puasa 6. kalau tak terliurrr tgk gambar makanan akk ni haa.. hihihi. =D

    ReplyDelete
  19. sambal telur puyuuuuh sedapnya.. kalo gini memang trangkat hehe..

    ReplyDelete
  20. Oh, nasi katok ni kira macam nasi lemak jugalah cuma guna nasi putih aje. Saya paling suka sambal ikan bilis kakak saya buat. Memang sedap. Kalau saya yang buat, bawang kena blend, ikan bilis guna yang perencah aje sebabnya anak-anak tak suka sambal yang biasa tu. Walaupun MakNgah mereka pakar masak, kalau ditanya sambal tumis siapa yang sedap, dah tentu-tentu anak-anak pilih sambal tumis saya! Hahaha!

    ReplyDelete
  21. Baca nama jer laju2 masuk ..Nak tengok macam mana nasi katok tu (^_^)

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home